Zoekt u informatie over incassobureau inschakelen zzp? Wanbetalers zijn de nachtmerrie van elke zzp’er. Wanneer u werkt als zelfstandige zonder personeel dan wilt u niet-betalende klanten liever niet tegenkomen. Toch gebeurt het regelmatig dat zzp’ers te laat of niet betaald krijgen voor een geleverd product of dienst. Als zzp’er heeft u niet altijd tijd en zin om aanmaningen te sturen, uw klant te bellen en te zien hoe afspraken niet nagekomen worden. Een incassobureau inschakelen zzp kan soms eerder dan u wellicht denkt.

Wanneer incassobureau inschakelen zzp?

Het inschakelen van een incassobureau schrikt veel zzp’ers af. Niemand ontvangt graag een aanmaning van een incassobureau en u wilt daarnaast de relatie met een klant niet op scherp zetten. U kunt zich tegelijkertijd afvragen of de relatie met een niet-betalende klant iets is om te onderhouden. Voordat u een incassobureau inschakelt, zijn er vaak al herinneringsbrieven en aanmaningen verstuurd. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe kleiner de kans dat uw klant tot betaling overgaat. Wacht daarom niet te lang met het inschakelen van een incassobureau. Een incassobureau is er niet alleen voor grote ondernemingen, ook als zzp’er kunt u beroep doen op een incassobureau. U heeft immers recht op het geld waarvoor u een product of dienst heeft geleverd. Incasso Federatie Nederland werkt op basis van no-cure no-pay. U betaalt alleen een vooraf vastgesteld bedrag als het lukt om uw debiteur de vordering te laten voldoen. No-cure no-pay is van toepassing op incasso’s in de minnelijke fase. Als een vordering het gerechtelijke traject ingaat, dan zijn er deurwaarderskosten en gerechtelijke kosten die niet onder no-cure no-pay vallen. Uiteraard wordt getracht de bijkomende incasso- en proceskosten op uw debiteur te verhalen. Vooraf wordt u hierover uitgebreid op de hoogte gebracht.

Incassokosten consumenten en zakelijke klanten

De mini- en maximale incassokosten voor consumenten zijn wettelijk vastgelegd in het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten. Wordt een vordering uithanden gegeven, dan zijn de bijkomende kosten minimaal € 40 en maximaal € 6.755. Kosten voor consumenten worden in percentages gerekend:

  • Over de eerste € 2.500 15%, met een minimum van € 40.
  • Over de volgende € 2.500 10%.
  • Over de volgende € 5.000 5%.
  • Over de volgende 190.000 1%.
  • Alles boven de € 200.000 0.5% met een maximum van € 6.755.

Wat betreft incassokosten voor zakelijke klanten zijn er geen wettelijke bedragen vastgelegd. Wanneer u zakendoet met andere ondernemers of bedrijven en u hogere kosten wilt rekenen, moet dit worden vastgelegd in de algemene voorwaarden die u hanteert. Doet u dit niet of wordt dit vergeten, dan gelden dezelfde percentages als voor consumenten.

Incasso rechten en plichten

Wanneer u overweegt gebruik te maken van de diensten van een incassobureau, dan is het wettelijk verplicht de vordering te onderbouwen. U moet aan kunnen tonen dat de betreffende debiteur een vordering bij u heeft openstaan en dat de betaling uitblijft. Zzp’ers wordt geadviseerd om de afspraken die u met een klant maakt op papier vast te leggen. Met name wanneer uw klant achteraf weigert te betalen kan zo’n overeenkomst praktisch zijn. Bewaar kopieën van zowel de factuur als de herinneringen en aanmaningen die u stuurt. U kunt dan een compleet dossier overdragen aan een incassobureau. Maak voordat u een vordering uithanden geeft kenbaar bij de debiteur welke stappen u onderneemt en dat de bijkomende incassokosten voor rekening zijn van de debiteur. Wanneer een incasso niet in het minnelijke traject geïnd wordt, kunt ervoor kiezen om het dossier over te dragen aan een gerechtsdeurwaarder, zodat een juridische procedure opgestart kan worden.

Debiteurenbeheer uitbesteden

Heeft u regelmatig te maken met wanbetelaars? Bent u veel tijd kwijt met het sturen van herinneringen en aanmaningen? Ook als zzp’er kunt u uw debiteurenbeheer uitbesteden aan Incasso Federatie Nederland. Voor een overeengekomen bedrag worden namens u facturen verzonden en wordt eventueel een incassotraject opgestart. Ondertussen kunt u doen waar u het beste in bent: ondernemen en uw bedrijf ontwikkelen.

Adviesgesprek incassodiensten zzp

U schakelt als zzp’er niet te vroeg, maar ook niet te laat een incassobureau in. Wanneer u de volgende stap zet bij het innen van openstaande facturen kunt u overleggen met de ervaren incassomedewerkers van IFN. Vraag kosteloos een offerte op, of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Zo weet u gelijk wat de eventueel bijkomende kosten zijn. Ook voor kredietwaardigheidsrapportages en debiteurenbeheer kunt u bij IFN terecht. Meer weten of direct een afspraak maken? Incasso Federatie Nederland is telefonisch bereikbaar op 023 553 40 20, of vul het contactformulier in.