Wilt u weten hoe u een incassobureau zakelijk inschakelt? Te laat of niet betalende debiteuren hebben impact op uw bedrijfsvoering. Het sturen van herinneringsbrieven en aanmaningen, ontneemt veel ondernemers de zin van het ondernemen. Het inschakelen van een incassobureau kan zakelijk een gezien een goede keuze zijn. Een incassobureau gaat met de vordering aan de slag om deze betaald te krijgen. Hoe kiest u een incassobureau zakelijk voor een optimaal resultaat?

Stap naar een incassobureau

Het inschakelen van een incassobureau om openstaande vorderingen te innen, is voor veel ondernemers een grote stap. Enerzijds wilt u de relatie met een niet-betalende debiteur behouden en anderzijds wilt u graag betaald krijgen voor de geleverde producten en/of diensten. Bij het inschakelen van een incassobureau is het belangrijk dat u erop kunt vertrouwen dat de medewerkers er alles aan doen om de relatie met een klant niet te beschadigen. Vraag in uw omgeving of bij collega ondernemers naar ervaringen met incassobureaus. Ervaringen van anderen kunnen nuttig zijn bij het selecteren van een incassobureau. Heeft iemand een vast contactpersoon? Op welke manier benadert en communiceert een incassobureau zakelijk met wanbetalers?

Incassobureau zakelijk zonder aanmaning

In tegenstelling tot een vordering op een particuliere debiteur, kunt u in geval van zakelijke wanbetalers direct een incassobureau inschakelen. In praktijk kiest het merendeel van de ondernemers ervoor om eerst één of een aantal aanmaningen te sturen. De wettelijke regeling voor B2B incasso’s is eenvoudig. In 2013 zijn betalingstermijnen tussen B2B en tussen bedrijven en overheidsinstanties wettelijk vastgelegd. De regelgeving is bedoeld om het voor bedrijven eenvoudiger te maken openstaande vorderingen te vinden. Bedrijven en de overheid dienen zich immers ook aan wettelijke regels te houden. Het is zelfs zo dat deze regels ook in Europees verband zijn vastgelegd. Zonder andere afspraken is de wettelijke betalingstermijn 30 dagen. Als deze termijn is verstreken, kunt u actie ondernemen. Stuur een zakelijke WIK brief en dien vervolgens uw vordering in bij Incasso Federatie Nederland.

Betalingstermijn 30 dagen

De wettelijke betalingstermijn zegt dat een factuur binnen 30 dagen betaald moet worden. Deze wetgeving is uitsluitend van toepassing op facturen tussen bedrijven en overheden en tussen bedrijven onderling. Voor particuliere debiteurs gelden andere, eveneens vastgelegde regels. Richtlijnen met betrekking tot zakelijke debiteurs ziet er als volgt uit.

Bedrijven onderling (B2B):

  • Zonder andere afspraken, is de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen van toepassing;
  • Afwijkende afspraken kunnen en mogen gemaakt en vastgelegd worden. De maximale betalingstermijn is 60 dagen. Alleen lease en/of financieringsconstructies vormen een uitzondering hierop.
  • Een langere betalingstermijn, meer dan 60 dagen, mag niet ten koste gaan van de bedrijfsvoering van zowel een crediteur als debiteur.

Tussen bedrijven en overheden:

  • Gemeentes en andere overheidsinstanties moeten ontvangen facturen eveneens binnen de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen voldoen.

Incassobureau zakelijk inschakelen

Wanneer een zakelijke relatie de factuur niet binnen de wettelijke termijn betaald, mogen incassokosten in rekening gebracht worden. Al op de eerste factuur of in een herinneringsbrief kunt u aangeven wanneer incassokosten worden gerekend en hoe hoog deze kosten zijn. Heeft u niets afgesproken? Dan heeft u te maken met de wettelijke incassokosten, die meestal verdienste zijn van een incassobureau. Overigens bent u niet verplicht om een aanmaning te sturen. Bij een te late betaling kunt u de vordering direct indienen bij het incassobureau. Heeft u geen afspraken gemaakt omtrent de incassokosten? Het incassobureau brengt dan de wettelijke kosten in rekening en het is aan de debiteur om deze kosten te betalen.

No-cure no-pay incassobureau

Het inschakelen van een incassobureau dat op basis van no-cure no-pay werkt, heeft als voordeel dat de ingediende vordering doorgaans binnen 24 uur wordt opgepakt. Incasso Federatie Nederland kan zeggen dat ruim 80% tot 85% van alle ingediende vorderingen in het minnelijke incassotraject worden voldaan. Hiermee voorkomt een klant verdere, vaak hoogoplopende, kosten. De stap naar de rechtbank wordt voorkomen en u krijgt alsnog betaald voor de geleverde producten of diensten. Dankzij het handige onlinesysteem, kunt u vorderingen eenvoudig aanleveren en opvolgen. U heeft altijd toegang tot de actuele stand van zaken.

Incassobureau zakelijke dienstverlening

Incasso Federatie Nederland biedt meer zakelijke diensten buiten het incassotraject. U kunt bij onze gespecialiseerde medewerkers terecht met al uw vragen op juridisch vlak, alsmede voor gerechtsdeurwaardersdiensten. U vindt bij ons het volledige incassotraject onder een dak. Wilt u meer weten over onze dienstverlening of bent u benieuwd hoe het incassotraject eruitziet? Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. U kunt Incasso Federatie Nederland telefonisch bereiken op 023 – 553 40 20.